Snurkende man

Anatomische Afwijkingen en Snurken: Begrijp de Verbanden en Behandelingsmogelijkheden

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen de slaapkwaliteit kan beïnvloeden, maar ook leiden tot gezondheidscomplicaties en spanningen in relaties. Eén van de belangrijke oorzaken van snurken zijn anatomische afwijkingen in de neus, keel of mond. In dit artikel onderzoeken we hoe deze afwijkingen bijdragen aan snurken en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

1. Afwijkend Neustussenschot:

Een van de meest voorkomende anatomische afwijkingen die kan leiden tot snurken is een afwijkend neustussenschot, ook bekend als een neusseptumafwijking. Dit is wanneer het tussenschot dat de neus verdeelt, niet recht is, maar in plaats daarvan naar één kant buigt. Dit kan leiden tot een verstoorde luchtstroom door de neus en kan snurken veroorzaken, vooral bij ademhaling door de neus tijdens de slaap.

2. Vergrote Amandelen:

Vergrote amandelen, vooral bij kinderen, kunnen ook een belangrijke oorzaak zijn van snurken. Amandelen zijn lymfeweefsel in de keel die kunnen opzwellen als reactie op infecties of allergieën. Wanneer ze vergroot zijn, kunnen ze de luchtwegen belemmeren en de kans op snurken vergroten.

3. Kleine Kaak:

Een kleine kaak, ook bekend als micrognathie, kan leiden tot snurken vanwege de beperkte ruimte in de mondholte. Wanneer de kaak klein is, kan de tong gemakkelijker naar achteren vallen en de luchtwegen blokkeren tijdens de slaap, wat resulteert in snurken.

Behandelingsopties:

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor mensen die snurken als gevolg van anatomische afwijkingen:

  1. Neuscorrectie: Voor mensen met een afwijkend neustussenschot kan een chirurgische ingreep, zoals een septoplastie, worden overwogen om de neuspassages te corrigeren en de luchtstroom te verbeteren.
  2. Adenotomie of tonsillectomie: Bij kinderen met vergrote amandelen kan het verwijderen van de amandelen (adenotomie) of de keelamandelen (tonsillectomie) worden aanbevolen om de luchtwegen te openen en snurken te verminderen.
  3. Mandibulair Repositie Apparaat (MRA): Voor mensen met een kleine kaak kan een MRA worden gebruikt om de onderkaak tijdens de slaap naar voren te houden, waardoor de luchtwegen open blijven en snurken wordt verminderd.

Conclusie:

Anatomische afwijkingen in de neus, keel of mond kunnen een significante rol spelen bij het veroorzaken van snurken. Het identificeren en behandelen van deze afwijkingen kan leiden tot verbetering van de slaapkwaliteit en het verminderen van snurken.


Direct al benieuwd naar de Anti Snurkbeugel Pro van Antisnurkkoning?

Bekijk hem hier

Reactie plaatsen