Snurkende man

Snurken bij Zwangere Vrouwen: Een Complete Gids

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen een breed scala aan fysieke veranderingen, waarvan sommige ook van invloed kunnen zijn op hun slaappatronen. Een veelvoorkomend fenomeen dat zich tijdens de zwangerschap kan voordoen, is snurken. Hoewel dit vaak als normaal wordt beschouwd, is het belangrijk om de oorzaken, symptomen en mogelijke risico's te begrijpen die gepaard gaan met snurken bij zwangere vrouwen.

Oorzaken van Snurken bij Zwangere Vrouwen

 1. Hormonale Veranderingen: Tijdens de zwangerschap ondergaan vrouwen aanzienlijke hormonale schommelingen, waaronder een toename van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen kunnen de weefsels in de neus en keel doen opzwellen, waardoor de luchtwegen vernauwen en snurken veroorzaken.
 2. Gewichtstoename: Veel zwangere vrouwen ervaren aanzienlijke gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het extra gewicht kan druk uitoefenen op de luchtwegen en de ademhaling bemoeilijken, waardoor snurken wordt veroorzaakt of verergerd.
 3. Verstopte Neuspassages: Zwangerschap kan ook leiden tot verstopte neuspassages als gevolg van zwelling van het neusslijmvlies, veroorzaakt door verhoogde bloedtoevoer naar de neus.

Symptomen van Snurken bij Zwangere Vrouwen

 1. Luide, onregelmatige ademhaling tijdens de slaap.
 2. Frequente onderbrekingen van de ademhaling, mogelijk gevolgd door snuiven of gasping.
 3. Overmatige slaperigheid overdag als gevolg van onderbroken slaap.
 4. Vermoeidheid en verminderde energie gedurende de dag.

Risico's voor de Gezondheid van Moeder en Baby

 1. Gestoorde Slaap: Snurken kan leiden tot gestoorde slaap bij zwangere vrouwen, waardoor ze zich overdag vermoeid en slaperig voelen, wat kan interfereren met hun dagelijkse activiteiten en functioneren.
 2. Gestational Hypertension en Pre-eclampsie: Onderzoek suggereert een verband tussen snurken tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op hypertensie en pre-eclampsie, ernstige aandoeningen die de gezondheid van moeder en baby kunnen bedreigen.
 3. Gebrek aan Zuurstof: Ernstig snurken kan leiden tot perioden van onderbroken ademhaling tijdens de slaap, bekend als slaapapneu, wat kan resulteren in een verminderde zuurstoftoevoer naar de baby en de moeder.

Mogelijke Behandelingen voor Snurken bij Zwangere Vrouwen

 1. Lichaamshouding aanpassen: Slapen op de zij in plaats van op de rug kan de kans op snurken verminderen, omdat dit de luchtwegen openhoudt.
 2. Nasale Decongestiemiddelen: Het gebruik van neussprays of stoominhalatie kan helpen bij het verlichten van verstopte neuspassages en het verminderen van snurken.
 3. Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht kan de druk op de luchtwegen verminderen en snurken helpen verminderen.
 4. Overleg met een Zorgverlener: Zwangere vrouwen die last hebben van ernstig of aanhoudend snurken, moeten dit bespreken met hun zorgverlener om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten en passende behandelingen aan te bevelen.

Snurken tijdens de zwangerschap kan een uitdaging zijn voor zowel de aanstaande moeder als haar partner. Door de mogelijke oorzaken, symptomen en risico's te begrijpen, evenals mogelijke behandelingen, kunnen zwangere vrouwen stappen ondernemen om de impact van snurken op hun slaap en algehele gezondheid te verminderen. Het is echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voordat er actie wordt ondernomen, om ervoor te zorgen dat de gekozen behandelingen veilig zijn tijdens de zwangerschap.


Direct al benieuwd naar de Anti Snurkbeugel Pro van Antisnurkkoning?

Bekijk hem hier

Reactie plaatsen