Neusademhaling snurk test

Laten we meteen met de feiten beginnen: neussnurken is eigenlijk geen correcte term. Het snurken wordt niet veroorzaakt door de neus, maar door de tong. Tijdens de slaap ontspannen al je spieren, inclusief de tong. Wanneer de tong ontspant, zakt deze naar achteren en veroorzaakt zo een vernauwing in de luchtweg. Deze vernauwing resulteert in trillingen tijdens het ademhalen, wat het snurkgeluid veroorzaakt.

Als je tijdens het slapen je mond open hebt, ontsnapt het geluid via je mond en wordt het snurken vaak "door de mond" genoemd. Echter, wanneer je met gesloten mond slaapt, moet het geluid een andere uitweg vinden, en dat gebeurt via de neus. De onderliggende oorzaak blijft echter altijd de ontspannen tong, maar het geluid lijkt via de neus naar buiten te komen, wat de indruk geeft van "neussnurken".


Of ontdekken of je een mond of tong snurker bent? 

Snurken door mond test

Snurken door tong test

Toch testen of je meer lucht kunt gebruiken tijdens het slapen?

Stap 1

Druk met 1 vinger je linker neusvleugel dicht. 


Stap 2

Probeer adem te halen via je rechter neusgat.


Stap 3

Druk nu met 1 vinger je rechter neusvleugel dicht. 

Stap 4

Probeer adem te halen via je linker neusgat.


Meer dan 1 keer moeite gehad met ademhalen door de neus?

Ja?

Dan heb je veel profijt aan het verbeteren van je neusademhaling. Met neuspleisters zorg je ervoor dat de luchtwegen in je neus worden geopend voor een betere neusademhaling. 

Belangrijk: De resultaten van deze test bieden algemene inzichten en suggereren oplossingen voor het verminderen of stoppen van snurkproblemen. Het is geen medisch advies. Vermoedt u ademhalingsstoornissen zoals apneu? Raadpleeg dan een KNO-arts.